Divecenter Veerse Meer Facebookaccount Divecenter Veerse Meer Twitteraccount

Technisch duiken

Dit is het duiken met speciale vaardigheden en technieken. In de meeste gevallen is een rechtstreekse stijging naar de oppervlakte niet mogelijk. Dit is het geval wanneer een duiker in een grot, diep onder het ijs of in een wrak zit. Wanneer een duiker direct naar de oppervlakte wil stijgen, zal hij genoodzaakt zijn om decompressie stops te maken.

Onder de technische duikers zijn er vaak verschillende adviezen over hoe verschillende onderwater taken het beste kan worden uitgevoerd. Er zijn interessante discussies op verschillende internetforums over de beste manier om een technische duiken uit te voeren. Vaak gaat deze discussies over de configuratie van de duikuitrusting en de methodes bij de uitvoering van een technische duik.

 

Bij decompressie duiken maakt de duiker een decompressie stop om te voorkomen dat er decompressieziekte ontstaat. In een niet-decompressie duik wordt er vermeden om in decompresie(deco) te gaan. Bij het maken van een decompressie duik, maakt de duiker stops, deze deco stops voorkomt dat er decompressieziekte kan onstaan. Een hoger gehalte aan zuurstof in de ademgas tijdens decompressie duiken is een hulpmiddel om een veiliger manier van duiken uit te oefenen. Voor dit soort duiken moet een specifieke cursus worden gevolgd waarin geleerd wordt om een duikplan te maken en te berekenen wat de veiligste manier is om een geplande duik uit te voeren. Voor een zeer diepe duik, is het gasverbruik dusdanig groot, dat bij ongeveer elke 10 meter dat men dieper duikt, ook het verbruik stijgt dan wanneer men boven water zou zijn. Het gebruik van een grote hoeveelheden perslucht kan soms zo groot zijn dat het duiken met grotere/meerdere cilinders of een rebreather noodzakelijk kan zijn om een veilige duik uit te voeren.

 

Wrak duiken

Dit is het bezoeken van een wrak als duiker. Naast de gebruikelijke basis duikervaring en kennis, is het belangrijk over specifieke kennis te bezitten op het gebied van wrakduiken, met als reden: omdat men in wrakken niet vaak gemakkelijk op kan stijgen in een geval van bijvoorbeeld een noodsituatie. Er is vaak slecht zicht (als gevolg van stof ), er zijn meestal scherp uitstekende metalen voorwerpen, maar ook bijvoorbeeld (vis)draden en losse leidingen die aandacht eisen.

Het is heel gevaarlijk om een wrak te penetreren zonder speciale opleiding en uitrusting.

Een wrak is vaak niet toevallig gezonken naar die plek, dus de meeste plaatsen waren wrakken aanwezig zijn, moet men op bedacht zijn dat er risico factoren aanwezig kunnen zijn. Deze factoren zijn vaak in combinatie met stromingen en rotsen. Echter met een goede opleiding en de juiste apparatuur kunnen de risico's worden geminimaliseerd.

 

Wij beschikken over de juiste instructeurs met verschillende disciplines die u graag meer over deze tak van sport informeren.

 

Mocht u vragen hebben, bel of mail gerust.