Hotel op dam bij Veere moet klein
Hotel op dam bij Veere moet klein
WISSENKERKE – Rijksadviseur Landschap en Water Eric Luiten wil dat een hotel aan de Veerse Gatdam het landschap en de Deltawerken respecteert. En dat het drijft.
Door Claudia Sondervan
Een bouwproject aan de Veerse Gatdam moet gericht zijn op het landschap van het Veerse Meer en dient de Deltawerken te respecteren. Dat stelt Rijksadviseur Landschap en Waterschap, prof. ir. Eric Luiten. Hij adviseert een flexibele, mogelijk drijvende structuur die zo nodig een nieuwe bestemming kan krijgen.
Luiten pleit voor een opbouw in modules. Daarbij benadrukt hij dat de bedrijfseconomische wensen van projectontwikkelaars niet leidend mogen zijn. Dat is in zijn ogen te veel het het geval geweest met de zes ontwerpen die tot nu toe zijn afgevallen voor een hotel aan de Veerse Dam.
De gemeente moet de regie weer nemen, zegt Luiten. Dat staat in het verslag van een overleg dat het lid van het college voor ruimtelijke advisering aan de rijksoverheid recent had over het toetsingskader dat de gemeente Noord-Beveland probeert op te stellen voor bebouwing aan de dam. Kleinschalig en luxe is volgens Luiten de trend, besluit hij zijn advies. De gemeente Noord-Beveland wordt donderdag 12 juni gevraagd om architectenbureau RDH uit Middelburg die voorwaarden voor bebouwing nader te laten omschrijven.
Initiatiefnemer Marco Doeleman van ontwikkelaar Zeeuwse Lagune vindt dat de overheid in kringetjes blijft draaien. ,,Ik zie de dezelfde argumenten terugkomen. In 2004 heb ik een drijvend ontwerp aan de koningin mogen presenteren. Dat is in mijn opdracht door RDH architecten onderzocht. Dat is afgewezen.” Het advies van Luiten voelt wrang voor Doeleman. ,,Het was in 2005 Rijkswaterstaat die besloot dat mijn restaurant Vrouwe in de Polder verplaatst moest worden voor de herinrichting van de Veerse Gatdam. De Stuurgroep Veerse Meer van provincie, gemeenten en waterschap bepaalde dat de bouwlocatie in het Veerse Meer een toeristische hotspot moest zijn. Zij eisten dat het parkeren aan het zicht, dus onder water, onttrokken moest worden. Dat vergt stichtingskosten die moeten worden terugverdiend met een zeker bouwvolume. Dit project kan niet drijven, het moet vaste grond onder de voeten hebben, anders is het juridisch geen onroerend goed.” Doeleman zegt niettemin voor alles open te staan: ,, Wat ik weten is: hoe hoog en breed.”
Bron vermelding : geplaatst op vrijdag 6 juni 2014 in de PZC
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/hotel-veerse-gatdam-moet-klein-en-drijvend-1.4392158
Lees meer nieuwsberichten